ANDEREN HELPEN IS EEN KEUZE

ANDEREN HELPEN IS EEN KEUZE Robine van Gennip is 33 jaar, woont in Nieuwerkerk en is moeder van drie jonge kinderen. Ze is mede-eigenaar van een woonhuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Ondanks haar drukke leven als moeder en kostwinner, besloot ze een half jaar geleden iets te gaan doen voor ouderen in haar omgeving.
Aanleiding was de serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’. Door deze serie werd ze zich bewust van de leefwereld van ouderen. “Ik heb zelf geen grootouders meer en heb dus eigenlijk nauwelijks te maken met ouderen. Door deze serie kwam ik in aanraking met een wereld die voor mij  nauwelijks bekend was.”
Toen ze tijdens de verkiezingstijd afgelopen jaar in De Reigerhof werd benaderd door een politieke partij met twee stroopwafels en de uitnodiging om een keer een bakje koffie te gaan drinken met een oudere, besloot ze om meteen actie te ondernemen. “Ik ben gaan zoeken op vrijwilligerswerk in Zuidplas en kwam bij Inwonersvoorelkaar.nl terecht. Ik heb me meteen aangemeld als hulpbieder en een week later had ik een kennismakingsgesprek met Jolanda, coördinator van het Vrijwilligers Informatie Punt van Welzijn Zuidplas. Daarna kreeg ik al heel snel een hulpvraag voorgelegd van een oudere mevrouw, die bij mij in de buurt bleek te wonen. We hebben kennisgemaakt met elkaar en dat beviel van beide kanten goed.”
In de afgelopen zes maanden hebben we regelmatig contact gehad. “Mevrouw belt me op als ze een hulpvraag heeft en niet kan terugvallen op haar eigen netwerk. We zijn bijvoorbeeld een keer naar Intratuin gegaan om bloemen te kopen voor op haar balkon. Ook hebben we een paar keer samen boodschappen gedaan en ben ik samen met haar naar de tandarts geweest. Vaak drinken we dan na afloop gezellig nog een bakje koffie samen.”
Robine vindt het vrijwilligerswerk prima te combineren met haar drukke bestaan. “Soms zie ik mevrouw maar één keer in de maand. Maar het is ook wel eens voorgekomen dat ik haar meerdere keren per week zag, omdat haar dochter met vakantie was. Het is fijn dat ik zelf kan aangeven wanneer het mij schikt als mevrouw mij belt met een vraag.”
Het vrijwilligerswerk geeft veel voldoening. “Mevrouw heeft al een heel leven achter zich en veel ervaring. Ik vind het mooi dat ik kan leren van haar wijsheid. Daarnaast is het ook gewoon gezellig. We lachen regelmatig met elkaar.”
Volgens Robine is anderen helpen niet zozeer een kwestie van tijd hebben, maar van de bereidheid om te willen helpen. “Ook al heb je het nog zo druk, als je echt wilt is het altijd mogelijk om een ander te helpen. Ik ben zelf het bewijs dat het kan.”, grapt ze.

26-07-2019