DURF TE VRAGEN

DURF TE VRAGEN Adrie is 81 jaar en woont in Zevenhuizen. Ongeveer een jaar geleden is ze via inwonersvoorelkaar.nl in contact gebracht met vrijwilligster Gerda Zonneveld. Het klikt goed tussen die twee. “Er was eigenlijk al meteen een klik. We hebben inmiddels al heel wat afgelachen samen.”
Adrie is aan één kant blind en met het andere oog ziet ze nog maar voor slechts 10%. Dat heeft een grote impact op haar leven. Dingen die ze voorheen kon, zoals fietsen, zijn nu niet meer mogelijk.
“Ik heb nog wel een tijd lang op de tandem gefietst met een goede vriend van mij.”
Maar toen die naar het oosten van het land verhuisde, kwam er een einde aan de gezamenlijke tochtjes op de tandem. “Dat vond ik echt heel jammer.”
Toen ze het daar met ouderenadviseur Cherel van Welzijn Zuidplas over had, stelde die voor om een oproepje te plaatsen voor een vrijwilliger. “Daar heb ik best lang over na moeten denken. Het is toch best een hele stap en je weet ook niet van te voren met wie je te maken krijgt.”
Uiteindelijk trekt Adrie de stoute schoenen aan en gaat ze akkoord met het plaatsen van een oproepje via inwonersvoorelkaar.nl. “Ik besefte dat als ik iets aan mijn situatie wilde veranderen, ik zelf actie moest ondernemen.”
Al vrij snel werd Adrie gekoppeld aan Gerda, die zich een paar weken daarvoor had ingeschreven als vrijwilliger bij inwonersvoorelkaar. “Ik wilde graag iets voor ouderen betekenen in mijn eigen omgeving.”
Toen Gerda Adrie belde om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek voelde ze al meteen een klik. “Ik werd ook heel hartelijk ontvangen. Ik heb eerst een proefrit gemaakt met mijn man om even te oefenen.”
Sinds vorig najaar spreken ze ongeveer om de twee weken af. Als het weer het toelaat gaan ze een rondje tandemen. Soms doen ze wat anders, zoals statten of naar het strand.
“Ik kijk elke keer uit naar een ritje op de tandem.”, geeft Adrie aan. “We hebben het zo gezellig samen. Je leert elkaar ook steeds beter kennen. En mijn wereld is ook groter geworden. Het is zo fijn om de wind door mijn haren te voelen als we aan het fietsen zijn.”
Ook Gerda geniet van het contact. “Ik vind het echt leuk en kijk er ook naar uit. Het geeft ook heel veel voldoening.”
“Wat ik zo leuk vind is dat je als vrijwilliger bij  Inwoners voor Elkaar zelf kunt bepalen wat je gaat doen, wanneer en hoe vaak.”
Voor alle mensen die het fijn zouden vinden om een bezoekje te krijgen van een vrijwilliger of er samen op uit te gaan heeft Gerda een goede tip: “Trek de stoute schoenen aan. Informeer gewoon eens naar de mogelijkheden. Durf het aan te geven als je het leuk zou vinden om een vrijwilliger op bezoek te krijgen. Durf te vragen!”

25-09-2019